preskoči na sadržaj

Osnovna škola Julija Klovića Zagreb

 > Robotika
Robotika_MakeX World Championship 2019

Napredno natjecanje iz edukacijske robotike - MakeX World Championship održano je u gradu Guangzhou u Kini na kojem je sudjelovalo više od 350 timova iz cijelog svijeta.
Tim ROPE iz OŠ Julija Klovića (Zagreb, Hrvatska), nastupio je sa najmlađim natjecateljima u kategoriji MakeX Starter. Učenici Leon Bevanda (4.r.) i Marko Lozić (4.r.) su ostvarili 186. mjesto i osvojili treću nagradu na svom prvom svjetskom natjecanju. Mentor: Petar Dobrić, prof.

          

MakeX je svjetsko natjecanje u naprednoj edukacijskoj robotici koje promovira učenje u  znanosti i tehnologiji (STEM) kroz suradnju, interdisciplinarnost i orijentiranost kod rješavanja globalnih problema.

Natjecanje je trajalo nekoliko dana: 
1. dan - registracija timova, provjera robota i pregled Engenering Book - sadrži tijek i način pripreme za natjecanje i provjeru konstrukcije robota. Inspekciju provode suci, natjecatelji se smjeste u dvorani i upoznavaju s drugim natjecateljima uz razmijenu poklona dobrodošlice. MakeX suci provjeravaju masu i dimenzije robota s ugrađenim komponentama koje su dozvoljene i definirane pravilima natjecanja.

2. dan - ceremonija otvaranja natjecanja i održavanje prve kvalifikacijske runde vožnje robota. Natjecanje provedeno u četiri kvalifikacijske runde sa slučajno dodijeljenim timovima iz drugih zemalja. U kvalifikacijskim rundama timovi biraju svoje suradnike i zajednički s drugim timovima rješavaju zadatke. Time se potiče suradnja i zajedništvo svih natjecatelja gdje ukupni rezultat ne ovisi samo o STEM znanjima i programiranju, već ovisi o planiranju, povezivanju i komunikaciji s drugim natjecateljima.

3. dan - suradnja timova i riješavanje kompleksnih izazova u finalnom dijelu natjecanja. Tema natjecanja je bila “Zaštitnik grada” (City Guardian). Natjecatelji su rješavali zahtjevne tematske zadatke s ciljem održavanja i unapređenja riješavanja komunalni izazova grada: štednja energije, sortiranje i recikliranje otpada, micanje prepreka, itd.

4. dan - razgledavanje grada Guangzhoua: Canton tower je najviša građevina u Guangzhou (604 m), a ujedno i druga najviša u Kini, memorijalni cenar prvog Kineskog predsjednika Sun Yat-sena, centar grada (Budistički hram) i povratak u Hrvatsku (Zagreb).


Hvala dobrim ljudima, IRIM - u i tvrtkama: ZOV, Školska knjiga, Syntio, Centar Edukacije Butković i FSB - u koje su omogućile odlazak na svjetsko natjecanje u edukacijskoj robotici MakeX World Championship 2019.


Robotika MakeX European Open 2019

MakeX European Open 2019. je održan u subotu 12. listopada 2019. u ZICER-u u organizaciji IRIM - a.


Učenici Leon Bevanda (4.r.) i Marko Lozić (4.r.) ostvarili su izvrstan rezultat i osvojili 1. mjesto. u kategoriji Elementary (1. - 5.r.)  


Mentoriučitelj mentor Kristina Pravica i  učitelj savjetnik Petar Dobrić, prof. 

      

MakeX je svjetsko natjecanje u naprednoj, edukacijskoj robotici promovira učenje u  znanosti i tehnologiji potičući suradnju, interdisciplinarnost i orijentiranost ka rješavanju svjetskih problema.

Tema natjecanja je “Zaštitnik grada” (City Guardian). Učenici su programirali robote i rješavali zadatke koristeći logičko razmišljanje, strateško planiranje timova i rješavanje problema poput pomicanja objekata, praćenja linija, prepoznavanja boja, itd.

Najboljim timovima su uručene pozivnice za sudjelovanje na svjetskom natjecanju u Guangzhou u Kini

Čestitke Leonu i Marku na izvrsnom rezultatu!!!

Hvala učiteljici Kristini i roditeljima na pomoći i podršci!


WER_2018 međunarodno natjecanje u edukacijskoj robotici

WER_2017 međunarodno natjecanje u edukacijskoj robotici

WER_2017 - 1. mjesto Dino Plečko i Vid Martin Lulić

         
 
U subotu, 23. rujna 2017. u OŠ Kajzerica u Zagrebu održan je WER – otvoreni kup Hrvatske, međunarodno natjecanje iz edukacijske robotike koje je dio World Education Robotics (WER).

Učenici Dino Plečko(8. r.) i Vid Martin Lulić(7.r.) iz  OŠ Julija Klovića, osvojili su 1. mjesto na najvećem regionalnom natjecanju iz robotike.

Mentor: Petar Dobrić, prof.

Najboljim ekipama su uručene pozivnice za sudjelovanje na svjetskom kupu u Šangaju.

Na natjecanju je sudjelovalo oko 300 učenica i učenika te mentora iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.
Natjecali su se u tri dobne skupne (1.- 4. razred OŠ, 5.- 8. razred OŠ i srednjoškolski uzrast) za najbolji rezultat i osvajanje ulaznica na svjetsko natjecanje u Šangaju. 

Priloženi dokumenti:
WER rezultati.jpg


CMS za škole logo
Osnovna škola Julija Klovića Zagreb / Nova cesta 133, HR-10000 Zagreb / os-jklovica-zg.skole.hr / jklovic@os-jklovica-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju