preskoči na sadržaj

Osnovna škola Julija Klovića Zagreb

Robokup

Robokup 2022./2023.     

 

 

 

 

Projekt se provodi kroz STEM aktivnosti KMT ROPEE koji vodi učitelj izvrsni savjetnik Petar Dobrić. U projektu je sudjelovalo tri ekipe po tri učenika viših razreda (5. - 8.) tijekom školske godine 2022./23.

Edukacija učenika i rješavanje projektnih zadataka se provodi dva sata tjedno uporabom robotičke opreme Fishertehnik, mikroupravljačkih sklopova (Arduino) i elektroničkih elemenata.

Natjecanja rezultati:

Županijsko natjecanje 2022./23. (Grad Zagreb)

2. Mjesto Ekipa Rope: Filip Kitarović, Dino Ugljen, OŠ Julija Klovića, mentor: Petar Dobrić

Robokup je ekipno natjecanje učenika viših razreda osnovnih škola iz cijele Hrvatske u robotici. Od 2008. godine Robokup se održava zadnju subotu u siječnju. Natjecateljsku ekipu čine učenici osnovnih škola, a na Robokup ih dovodi njihov mentor (najčešće učitelj tehničke kulture u školi ili udruzi tehničke kulture) koji kao izvannastavnu aktivnost podučava učenike o robotici. Idejni pokretač Robokupa je Hrvoje Vrhovski iz Hrvatske zajednice tehničke kulture, a vizualni identitet osmislili su Bruketa&Žinić.

Sastavni dio Robokupa je smotra dječjeg stvaralaštva na kojoj sudjeluju ekipe djece iz dječjih vrtića i učenika nižih razreda osnovnih škola koje u Zagrebu provode Program elementarne robotike kojeg je pripremila, izradila i čije provođenje nadgleda Hrvatska zajednica tehničke kulture.

Smotra se sastoji od izložbe modela te je revijalnog karaktera. Robokup je i prilika djeci da se iskažu i u ostalim djelatnostima, npr likovnoj umjetnosti pa je predviđena izložba likovnih radova vezanih uz robotiku, ali i tehničku kulturu općenito.

Prvi Robokup održan je 26. siječnja 2008. u zagrebačkoj OŠ Dobriše Cesarića, a okupio je osam ekipa: pet iz Zagreba, dvije iz Varaždina te jednu iz Cavtata.  ,,Nadam se i vjerujem da danas započinjemo tradiciju”, rekao je tadašnji predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture prof. dr. sc. Ante Markotić – i bio je u pravu.

Robokup se provodi kroz dvije razine natjecanja: županijsku i državnu. Županijska natjecanja organiziraju županijske zajednice tehničke kulture ili društva pedagoga tehničke kulture, a koordinira ih HZTK.
Državnu razinu natjecanja organizira HZTK u suradnji s Hrvatskim robotičkim savezom i županijskom zajednicom tehničke kulture na čijem se području održava Robokup.

Robokup se u Republici Hrvatskoj provodi prema službenim Pravilima Robokupa. Aktivnosti Robokupa uključuju ­ stručno usavršavanje mentora, organizaciju i provedbu županijskih razina natjecanja,  pripremu državne razine natjecanja i državnu razinu natjecanja Provođenjem natjecanja elementarne robotike.

Hrvatska zajednica tehničke kulture u suradnji s Hrvatskim robotičkim savezom potiče interes učenika za robotiku i tehničku kulturu u cjelini. Stečena znanja i vještine u izradi strujnih krugova, robotičkih konstrukcija i u programiranju zainteresirani učenici mogu nadopuniti uključivanjem u složenije programe robotike u organizaciji Hrvatskog robotičkog saveza. HZTK će nagraditi tri učenika iz pobjedničke ekipe državne razine Robokupa sudjelovanjem u Ljetnoj školi tehničkih aktivnosti.

(Izvor: HZTK)


HIMNA ŠKOLE
Kalendar
« Lipanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

J E L O V N I K

Jelovnik se nalazi u kutku za roditelje.

Popis udžbenika
Hrabri telefon

 

UPISI U SREDNJE ŠKOLE

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Brojač posjeta
Ispis statistike od 8. 11. 2010.

Ukupno: 621501
Ovaj mjesec: 1890
Danas: 143
CMS za škole logo
Osnovna škola Julija Klovića Zagreb / Nova cesta 133, HR-10000 Zagreb / os-jklovica-zg.skole.hr / jklovic@os-jklovica-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju